dimecres, 13 de juny del 2018

65 y contando...

Il·lustració: Laura Soler Prats
Se fijan las metas,
se traza el camino,
y parece que caemos
en aras del destino.
 
Y nos lanzamos a la vida,
nos mueven el amor,
el deseo, el motivo,
aunque creamos avanzar
sin guion y sin sentido.
 
Forjamos nuestra historia
aliados con el tiempo,
que no sabe de silencios
ni de pausas ni de cuentos,
pero sabe obsequiarnos
con la alegría de un encuentro,
con la esencia de ese amor
                                                                 que todos llevamos dentro.
 
                                   Y nos paramos a respirar,
                                   espantamos los temores,
                                   celebramos lo aciertos
                                   y agradecemos los errores;
                                   porque sin ellos no seríamos dueños
                                  de esta vida que una vez,
                                  con pesares y con alientos,
                                  vamos haciendo realidad
                                  después de inventarla en sueños.

dissabte, 21 d’abril del 2018

Eva Ramírez - Te escucho en verso


Permitidme que comience con un tópico. Se dice que cuando el alumno está preparado, aparece el maestro. Lo que no se escucha tanto es que ese hecho es recíproco. En el transcurso de nuestras vidas vamos haciendo de alumnos y maestros según a quien nos encontremos en el camino, incluso podemos ser maestros y alumnos de una misma persona; de hecho, diría que siempre es así.

 
Tuve la suerte de encontrarme con Eva en el camino. No preguntéis quien hace de quien. Qué más da. Nos descubrimos, nos enseñamos, nos aprendimos.

 
Os invito a que la descubráis vosotros. No os dejará indiferentes. La poesía de Eva es un reto; sí, un reto a la consciencia. Cada poema te llevará más allá de las palabras, te sacudirá las creencias y querrás volverlo a leer para cerciorarte de que sí, de que habla de ti.

 
Y al final descubrirás que se ha encendido una luz que ilumina un camino que aún no habías visto, pero que siempre ha estado ahí. Y querrás seguir explorándolo, y dejarás el libro en la cabecera porque, de vez en cuando, necesitarás reencontrar ese rumbo. Te escucho en verso te llevará a conocer el mejor maestro que puedas encontrar en el camino: tú mismo.

dijous, 22 de març del 2018

Asmaa Aouattah - L'etern retorn

Quan vaig conèixer l’Asmaa Aouattah i vaig començar a llegir els seus escrits, em va cridar l’atenció la fluïdesa amb què escriu en català, i no només perquè s’aprecia una gramàtica correcta i un ús dels pronoms febles que molts catalans voldríem per a nosaltres; sinó per la naturalitat amb què els seus personatges, provinents d’altres terres, fan servir expressions pròpies de la llengua catalana, com ara anar-se’n en orris o beure’s l’enteniment. L’eloqüència amb què els seus protagonistes es mouen per la llengua d’acollida.
 
Les històries de l’Asmaa tenen el segell d’un estil impecable, molt accessible per a tothom, aconsegueix fer de l’espontaneïtat la seva bandera, i això, que hauria de ser fàcil d’aconseguir, és molt difícil portar-ho a la pràctica escrita, però ella ho aconsegueix. L’escriptura de l’Asmaa és subtil, tan subtil que, molt sovint, mentre llegeixes, desapareix la distància narrativa i ja no et sents una simple lectora, et sents la mare que ha immigrat fins a un cinquè pis d’un edifici de Mataró, i et canses amb ella mentre puja i baixa les escales; et sents la neta de l’Aixa, que descobreix que sa mare va sobreviure al Rif gràcies al qarnuix (si voleu saber què és, els que no ho sapigueu, heu de llegir el llibre), o et sents la noia que queda amb en Joan per parlar d’un tema polític però que amb els costums que tenim aquí a l’hora dels àpats sent que no té la paella pel mànec.
 
Els relats de l’Asmaa a mi em van obrir els ulls, evidentment, cap a una cultura que tinc a tocar i que no m’havia parat a observar ni a considerar. Em van obrir els ulls de moltes maneres. Una, perquè els protagonistes són dones i pel fet de ser-ho ja ho tenen una mica més complicat en aquesta vida; però moltes són dones i immigrants, amb la qual cosa les complicacions es multipliquen i, a més, són dones, immigrants, que senten que s’han d’adaptar a uns costums i una cultura molt diferent de la del seu país d’origen. I em fa obrir els ulls perquè m’adono que no són simples històries, és la vida que m’envolta i que no m’havia parat a observar ni a considerar. Recordo que fins i tot un dia li vaig preguntar a l’Asmaa: «I després de tant de temps aquí, encara se’t fa difícil menjar amb la forquilla i el ganivet?». Com si la meva manera de menjar fos la correcta i la més suprema de les maneres de menjar (serà per això que se’m donen tan malament, per exemple, els palets xinesos).
 
Una altra forma en què els escrits de l’Asmaa em van obrir els ulls és que em recorden la meva pròpia història. Filla d’immigrants, que van deixar la seva terra per buscar un futur millor per als seus fills. I això hauria de servir per apropar-nos i adonar-nos que tenim més coses en comú del que imaginem; i que les diferents cultures, en lloc de distanciar-nos, haurien de servir per enriquir-nos i apropar-nos.
 
Jo sempre li havia dit a l’Asmaa que ella havia de publicar (i que publicaria); perquè la seva escriptura neix de les emocions, i sí, escriu amb molta, molta sensibilitat, però no és una sensibilitat carrinclona, és una sensibilitat poderosa, una sensibilitat que mentre llegeixes, et remou per dins, et remou la consciència (tots els tipus de consciència, en realitat).
 
És una escriptura que t’atrapa i et desborda els sentits. És una escriptura que, a més d’obrir-te els ulls, també t’obre la ment i l’ànima.